Gluténmentes palacsinta

Egy igazán jól sikerült gluténmentes palacsinta, még magam is meglepődtem a végeredményen 🙂 Sokan azt hiszik, milyen bonyolult gluténmentes ételeket sütni, főzni. Most a palacsintát mutatom meg, hogy mennyire egyszerűen el lehet készíteni. Néhány összetevőn kívül még egy jó palacsinta sütőre lesz szükség, ami természetesen csakis vasból lehet! És az sem árt, ha jól be van járatva. Ugyanis minél többet sütünk benne , annál jobb palacsintákat kapunk.

A gluténmentes palacsinta belevalói:

  • 400 gr rizsliszt
  • 4 tojás
  • 6 dl szódavíz
  • 1 dl étolaj
  • Fél citrom lereszelt héja
Gluténmentes palacsinta összetevők

Elkészítés:

Palacsintatészta készítése
Az összetevők a tálban

A rizslisztbe üsd bele a tojásokat, és keverd össze. Sózd meg egy csipetnyi sóval, és keverés közben kezdd el adagolni a szódavizet. Amikor a víz fele már benne van, öntsd bele az olajat, és szórd bele a lereszelt citromhéjat. Még egy kis keverés után mehet a maradék szódavíz, és keverd az egészet csomómentesre. Ha készen van, tedd be a hűtőbe egy jó órára pihenni.

A gluténmentes palacsinta sütése:

Palacsinta sütése
A palacsinta sütése

A palacsinta sütő serpenyőt forrósítsd fel a tűzhelyen. Amikor elég meleg, pár csepp olajat csepegtess bele, és körkörösen mozgatva oszlasd szét a serpenyő alján, amennyire csak lehetséges. Vedd ki a hűtőből a palacsinta tésztát, és egy merőkanállal kavargasd át, hogy a leülepedett összetevők is egyenletesen eloszlódjanak. A jó forró serpenyőbe tegyél egy merőkanálnyi palacsinta tésztát, körülbelül annyit, hogy vékonyan elterüljön a palacsintasütő alján. Nagyjából másfél- két perces sütés után, egy palacsinta fordítóval nyúlj a széle alá körben, a lényeg a palacsinta serpenyőtől való elválasztása. Ha jól csinálod, akkor már szinte magától elválik. És jöhet a fordítás. Nem, nem lapáttal, vagy bármi más segédeszközzel.

Egy laza mozdulattal szépen dobd fel a palacsintát, (a serpenyőt nem kell, annak a nyele lehetőleg maradjon a kezedben) és a levegőben forduljon egy felet, mielőtt visszaesik a serpenyőbe. Igen, jó esetben a serpenyőbe esik, és jó esetben vissza is esik. Ha nem, akkor valószínűleg a plafonra ragadt. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor a megfordult palacsinta további egy- másfél percnyi sütést igényel. Ha ez megvan, akkor fordítsd ki a serpenyőből egy előre a közelbe helyezett tányérra. Az első kész, ugyan így járj el a többivel is, amíg el nem fogy a tészta.

A végeredmény:

Gluténmentes palacsinta
Gluténmentes palacsinta eperlekvárral

Az elkészült palacsintákat sokféle változatban lehet ízesíteni. Én most házi eperlekvárral töltöttem meg. A kisült palacsintákat kend meg a lekvárral, és tekerd fel őket. Természetesen bármilyen lekvárral nagyon finom, ízlésednek megfelelően válassz. Számtalan más tölteléket is lehet használni. A fahéjashoz keverj össze átszitált porcukrot fahéjjal, szórd a palacsintára, és hajtogasd négy felé. A kakaóssal is ugyan ez az eljárás, annyi különbréggel, hogy a fahéj helyett jó minőségű kakaóport használj. Lehet még túróval, darált hússal, (abból már hortobágyi húsos palacsinta lesz), de készítettem már fagyival is. Igen, kicsit furán hangzik, de nagyon finom valami jófajta fagyival megtölteni a forró palacsintát. Ennek az elfogyasztásával viszont nem árt igyekezni, mert könnyen kifolyhat a töltelék, ha megolvad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.