A rakott karfiol nagyon egészséges és laktató étel. Ezúttal nem darálthússal, hanem csiperke gombával készítem, így húsmentes lesz. Először egy egyszerű gombapörköltöt főzök a csiperkéből, ahhoz adom a rizset, ez kerül majd a karfiol szeletek közé. A gombás rakott karfiol készítése okoz egy kis felfordulást a konyhában, de az eredmény mindenért kárpótól.
A gombás rakott karfiol belevalói:
A gombapörkölthöz:
- 0,5 kg gomba
- 2 fej hagyma
- Egy evőkanál zsír
- Őrölt koriander
- Majoranna
- Bazsalikom
- 250 gr paradicsompüré
- Só
- Bors
A rakott karfiolhoz:
- 2 fej karfiol
- 200gr barnarizs
- Sajt (én most mozzarella sajtot használtam)
- 5 dl tejföl
Elkészítés:
Na, ez most nem lesz olyan egyszerű. Illetve az, csak sok különböző tevékenységet kell végezni. Sorolom: gombapörköltöt készíteni, rizset főzni, karfiolt párolni, és az egészet összevarázsolni egy szépséges alkotássá.
Kezdd a rizzsel. Amíg fő, addig neki lehet kezdeni a többi folyamatnak. Szóval, a rizset tedd fel főni, a barna rizsnek úgyis kell egy jó fél óra. Egy nagy fazékba tegyél egy kanálnyi zsírt. Alacsonyabb hőfokon gyújts alá. Addig aprítsd fel a két szép fej hagymát. Mire megvan, a zsír is elég meleg, öntsd bele a felaprított hagymát.
Amíg a hagyma pirul, vágd kisebb darabokra a gombát. Közben néha kevergesd meg a tűzön. A gombát nem mosom meg, mert sok vizet szív magába. Ha vannak rajta kis föld darabkák, azokat egy kefével el lehet távolítani. Az aljából lehet levágni egy kicsit, ha nagyon földes. Feltételezem, hogy néhány perc alatt megvagy a gomba szeletelésével, addigra a hagyma is szépen megpirul. Illetve megüvegesedik, ahogy a szakácsok szokták mondani. Borítsd bele a gombát a fazékba, keverd kicsit össze, sózd és borsozd meg. Amikor egy kevés levet eresztett, szórj rá némi majorannát, őrölt koriandert, keverj még rajta párat, és fedő alatt nem túl magas hőfokon hagyd, hogy főjön.
Jöhet a karfiol
A gombapörkölt lassú rotyogása közben tegyél fel egy jó nagy fazékban enyhén sós vizet forrni. Ebbe kerül majd a karfiol. Vedd elő a két karfiolt, távolítsd el a leveleit, és vágd nagyobb rózsákra. Az addigra forró vízbe, (ha egyszerre nem fér bele, lehet két adagban is) helyezd a karfiol rózsáit. Nem szoktam nagyon megfőzni, a vízbe tételtől 6 perc után már ki is szedem. Ha túl puha lesz, nem lehet szép szeleteket vágni belőle, mert morzsolódik. Amikor beleteszed a zubogó vízbe, a forrás alábbhagy, de hamar újra forr.
A karfiolok főzése közben a gombához add hozzá a paradicsompürét, és rá a bazsalikomot. Ekkorra már a rizs is elkészül, öntsd össze a gombával, keverd jól meg, pár percig még hagyd főni, aztán zárd el alatta a gázt. Vagy villanyt…
Mostanra elkészült a karfiol is, szedd ki őket egy tányérra, és amíg egy kicsit hűl, vegyél elő egy jó nagy tepsit, vagy hőálló üvegtálat, amibe az egészet megsütöd. Én üvegtálat használtam, azokból is kettőt, így szépen belefért minden. Kend ki egy kis zsírral, az oldalát is, hogy ne süljön rá az étel.
Mitől lesz rakott a rakott karfiol?
A már langyos karfiol darabokat egy nagyobb méretű vágódeszkán szépen kezdd el szeletelni. Nem kell túl vastagra, az enyémek körülbelül fél centisek. A szeleteket egyenletesen egy sorban pakold a tepsi aljára. Érdemes sűrűn rakni, hogy a lehető legkevesebb hézag legyen közöttük.
Ha megvan egy sor, a rizses gombapörköltből teríts a tetejére egy réteget, amit egyenletesen oszlass el. Próbáld figyelni, a mennyiséget, hogy elég legyen a másik adaghoz is. Lehet egy, vagy két rétegben is rakni, egy rétegeshez karfiol, gombás rizs, karfiol. Ebben az esetben legyen vastagabb a gombás réteg. A két rétegeshez karfiol, gomba, karfiol, gomba, karfiol. És már alakul is a gombás rakott karfiol, lépésről lépésre. Én mivel két tállal készítettem, az egyiket egy, a másikat két rétegesre csináltam. Mindkettő jó lett.
A gombát a rizzsel enyhén le szoktam nyomkodni egy kanállal, hogy a lehető legtöbb helyet töltse ki a karfiol rózsái között. Így jól egybe fog állni a sütés során.
Ez esetben mozzarellával pakoltam meg, de lehet kísérletezni másfélével is. Többnyire a holland gouda sajttal vagy trappistával szoktam még készíteni, de ez már csak ízlés kérdése.
Szépen helyezd a sajtszeleteket a gombás rizs vagy rizses gombapörkölt tetejére. Ki hogy szereti, lehet többet, vagy kevesebbet. Én szeretem ha bővelkedik a sajtban 🙂
Majd mehet rá egy kis tejföl, még egy réteg karfiol, és a tetejére a maradék mozzarella. Szórd meg néhány csipetnyi bazsalikommal, de lehet oregánóval is, és már csak a sütés van hátra.
A legjobb rész:
A sütőt melegítsd elő. Ha hőálló üvegben készíted, akkor ajánlatos legfeljebb 100 fokra melegíteni a sütőt első körben, és abba told be az edényt, így nem kap hirtelen akkora hőmérséklet változást. Én mindig 80-100 fok körülibe teszem, az edény sem hideg ugye a még meleg összetevőktől, ezért nincs olyan nagy hőkülönbség. Majd 5-10 perc múlva tekerem fel 170-180 fokra, és körülbelül 50 percig sütöm. Nem használok légkeverést, csak alsó és felső melegítő módot, és a sütő alsó felébe helyezem, de nem a legaljára. Ha feljebb van, akkor a teteje hamarabb megéghet, mint ahogy átsül.
Tálalása nagyon könnyű, egyszerűen szedd tányérba, és már fogyasztható is a kiváló gombás rakott karfiol!