Főtt kukorica

Milyen egyszerű. Milyen finom. Milyen jó, hogy nyár van!!! Hát akkor legyen itt a főtt kukorica receptje!

Végre itt a nyár, jön vele a görög dinnye és főtt kukorica! Most az utóbbiról lesz szó, mivel az némi főzést is igényel. A főtt kukoricánál kevés egyszerűbb, finomabb, és egészségesebb étek létezik. Bizony, egészséges is, számtalan olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amire a szervezetnek nagy szüksége van. Az egyik ilyen a B1 vitamin, aminek az idegrendszer energiaellátásában is van szerepe, így a kedélyállapotra is hatással van. Tehát ha a párod nagyon pörög, és túl boldog, te viszont nyugalomra vágysz, akkor ne adj neki több kukoricát!

A csemege kukorica beszerzése:

 

A legjobb, ha saját kertedben terem a kukorica. Ha nincs saját, akkor ismerős, rokon, barát. Ha nekik sincs, akkor irány a piac. Igyekszem mindig a legközelebbi termőhelyről beszerezni, de nem csak a kukoricát, minden más terméket is. Ha van rá mód, mindig a termelőtől veszem meg közvetlenül az árut.

A kukorica vásárlásánál fontos, hogy csemegekukoricát vegyél és ne takarmánykukoricát, mert azt aztán tényleg lehet órákig főzni. A csemege kukorica levelei élénkebb zöldek, frissek, nem száradtak, nem sárgultak. A szemek világosabbak, sárgás fehéres színűek, és puhábbak mint a takarmánykukoricáé. A kukorica hajának, levelének szárazsága utal a frissességére is. Minél szárazabb, annál régebbi. A leveleket egy kicsit meg lehet bontani a szemek megvizsgálására. Szép, egészséges, friss csöveket vásárolj, és akkor biztos lehetsz a sikerben.

Belevalók:

  • 10 cső csemege kukorica
  • víz

Főtt kukorica készítése:

A kukorica külső leveleit és a haját távolítsd el. az alsóbb levelekre szükség lesz, azokkal fogod kibélelni a fazekat.

Amikor a csövek meg vannak tisztítva, vegyél elő egy jó nagy fazekat, és kezdd el kibélelni az alját a kukorica leveleivel. nem kell túl sok, 2-3 réteg elég az aljára. Helyezz el annyi csövet a fazék aljában, amennyi elfér egymás mellett. Ezekre mehet még egy réteg levél, majd a következő sor kukorica és így tovább, egészen addig, amíg meg nem telik a fazék. A levelekkel úgy szoktam kibélelni a fazekat, hogy a csövek közvetlenül ne érjenek a fazék aljához, oldalához, és a kukoricák közé is szoktam tenni néhány levelet.

A fazekat töltsd fel hideg vízzel, hogy ellepje a kukorica csöveket. A csövek fel akarnak jönni a víz tetejére, ezért egy kisebb átmérőjű fedővel, mint a fazék, érdemes lesúlyozni őket. Mehet a tűzhelyre, és lehet alágyújtani. A forrástól számítva 10 percig főzd, utána zárd el alatta a hőforrást, és hagyd a tűzhelyen a saját levében kihűlni. Amikor már langyos, ki lehet venni a vízből, és fogyasztható is.

Főtt kukorica főzése
Egy kisebb fedő szépen a víz alatt tartja a csöveket

Megfigyelhetted, hogy SÓT NEM TESZÜNK A FŐZŐVÍZBE! Sőt semmi mást nem teszünk bele, csak kukorica és víz. A só szárazabbá, keményebbé teszi a szemeket, ezért csak utólag, közvetlenül fogyasztás előtt sózd meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.