A hamburger akkor az igazi, ha a hamburgerhús mellett a zsemlét is magunk készítjük.
Belevalók:
- 6 dl langyos víz
- 30 gr élesztő
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál ecet
- 1 teáskanál só
- 100 gr kukoricaliszt
- 100 gr hajdinaliszt
- 150 gr barna rizsliszt
- 75 gr kukoricakaményítő
- 30 gr útifűmaghéj
Elkészítés:
A vizet, a mézet és az élesztőt keverd össze egy tálban, és hagyd pihenni 5-6 percig. A maradék összetevőt az ecet kivételével keverd össze egy másik tálban. Az ecetet öntsd bele az élesztős vízbe, majd mehet bele a száraz összetevő. Dagasztógépben dagaszd, amíg szépen összeáll a tészta. Ez úgy 6-7 perc.
Meleg helyen, konyharuhával lefedve 45 percig hagyd kelni a tésztát.
Nyújtódeszkán formázz a tésztából 6-8 darab zsemleformát, és konyharuhával letakarva további 30 percet hagyd kelni. Amikor szépen megdagadtak, kend be egy kevés vízzel a tetejüket, és szórd meg szezámmaggal. Mehet is a 220 fokos sütőbe, nagyjából fél órára.
A sütőből kivéve hagyd kihűlni. Miután lehűlt, vágd két felé a zsemléket, és lehet is készíteni belőle a hamburgert 🙂