Gluténmentes hamburger zsemle

A hamburger akkor az igazi, ha a hamburgerhús mellett a zsemlét is magunk készítjük.

Belevalók:

  • 6 dl langyos víz
  • 30 gr élesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál só
  • 100 gr kukoricaliszt
  • 100 gr hajdinaliszt
  • 150 gr barna rizsliszt
  • 75 gr kukoricakaményítő
  • 30 gr útifűmaghéj

Elkészítés:

A vizet, a mézet és az élesztőt keverd össze egy tálban, és hagyd pihenni 5-6 percig. A maradék összetevőt az ecet kivételével keverd össze egy másik tálban. Az ecetet öntsd bele az élesztős vízbe, majd mehet bele a száraz összetevő. Dagasztógépben dagaszd, amíg szépen összeáll a tészta. Ez úgy 6-7 perc.

Meleg helyen, konyharuhával lefedve 45 percig hagyd kelni a tésztát.

Nyújtódeszkán formázz a tésztából 6-8 darab zsemleformát, és konyharuhával letakarva további 30 percet hagyd kelni. Amikor szépen megdagadtak, kend be egy kevés vízzel a tetejüket, és szórd meg szezámmaggal. Mehet is a 220 fokos sütőbe, nagyjából fél órára.

A sütőből kivéve hagyd kihűlni. Miután lehűlt, vágd két felé a zsemléket, és lehet is készíteni belőle a hamburgert 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.