A lazac steak nálam olyan előkelő helyet foglal el, hogy a toroskáposzta és a csülökpörkölt után rögtön ott van a listán harmadikként. Változatos lista, ugye? Na de, térjünk a lényegre. Lazacot csak frissen, megbízható forgalmazótól vásároljunk. A legjobb, ha saját magunk fogjuk ki. Pár évvel ezelőtt egy szigeten laktam, ahol rendszeresen kimentem délutánonként a partra lazacot fogni. Na, az az igazi! Amikor a tengerből kivéve egy órán belül a serpenyőben sül! De tenger és horgászbot híján nyugodtan megveheted az áruházakban is, viszont mindig nézd meg a csomagolás dátumát, és szemrevételezéssel alaposan vizsgáld meg, hogy friss-e a hal. Ha boltban vásárolom, csak az előző nap csomagoltat veszem meg. Elkészítése nagyon egyszerű, néhány hozzávalón és egy kis időn kívül nem sok mindenre van szükség.
Belevalók (egy személyre):
- 200 gr lazac
- fél citrom
- 100 gr vaj
- só
- bors
A lazac steak készítése:
A lazacot NE SÜSD TÚL! Gyakorlatilag elrontani csak a túlsütéssel lehet, erre figyelj oda. A lazac szeleteket az utolsó pillanatig a hűtőben tárold. A felhasználáskor vedd csak elő, és hideg vízben mosd meg. Én nem szoktam pikkelyezni, de aki szeretné, nyugodtan lekapargathatja róla. A mosás után papírtörlővel töröld szárazra, dörzsöld be a szeleteket sóval és borssal. A fél citromból vágj le egy-, vagy két vékony karikát, és tedd félre a díszítéshez. A maradék citromot csepegtesd a sózott, borsozott lazacra, és tedd vissza a hűtőbe.
Forrósítsd fel a vasserpenyőt üresen, vaj nélkül. Nem szoktam izzásig hevíteni, mert akkor a vaj szénné ég, hanem a valahol a legmagasabb és a közepes fokozat között fél úton, talán inkább a magasabb felé állítom be a hőfokot. Persze ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni, mert nem egyformák a tűzhelyek. A lényeg, hogy a lazac amikor a serpenyőbe kerül, hirtelen magas hőmérsékletű felülettel érintkezzen, ami egyfajta kérget éget a külsejére.
Amikor elég forró a serpenyő, dobd bele a vajat. 100 grammot írtam a leírásban, de értelemszerűen annyit használj, amennyi elég a arra, hogy befedje a serpenyő alját. Az alatt a rövid idő alatt, amíg a vaj megolvad, vedd ki a hűtőből a lazacot, és mehet is a serpenyőbe! Bőrös részével LEFELÉ! Az egész sütés kevesebb mint 8 percig tart. 3 perc sütés után fordítsd meg, és 3 percet a másik oldalát is süsd. Egy-egy percet szánj az oldalaira is, egy húscsipesszel óvatosan lehet forgatni. Nálam gyakran még a 6 percet sem éri el a sütési művelet. Persze ez függ a lazacszeletek nagyságától is.
Amikor megsült a lazac, egy húslapát segítségével óvatosan tedd egy tányérra. A félretett citromkarikákkal és egy-két szál friss petrezselyemmel vagy kaporral díszítheted. Az elkészült lazac steak tört krumplival is nagyszerű.