A gluténmentes kenyér elkészítésének számos változata ismert. Most egy egyszerű, otthon is fellelhető alapanyagokból elkészíthető receptet mutatok be.
Belevalók:
- 450 gr rizsliszt
- 25 gr útifűmaghéj
- 25 gr élesztő
- 480 gr langyos víz (ez nagyjából 480 ml)
- 50 gr olaj
- 95 gr tejföl
- 1 tojás
- 5 gr cukor
- 10 gr só
A gluténmentes kenyér készítése:
A langyos víz felét öntsd bele a dagasztótálba, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Négy-öt perc múlva mehet bele az útifűmaghéj, ezt keverd össze, majd az olaj, tejföl és a tojás kerüljön a tálba. Egy laza keverés után tedd bele a rizslisztet, és a maradék víz hozzáadásával gyúrd össze a tésztát. Ez mehet dagasztógépben is, a lényeg, hogy nem kell túl sokáig dagasztani, amikor az összetevők jól elkeveredtek, már kész is. Nálam ez körülbelül 5-8 perc dagasztógépben.
Addig a kenyérsütő formát olajjal kend ki, és tedd bele a tésztát. Egy konyharuhával takard le, és tedd a sütőbe 30 °C-ra kelni 30-35 percre. Én a sütőt használom erre a célra, mert ott egyenletes 30 °C-ot lehet tartani, de ha a konyhában elég meleg van, akkor a sütő kihagyható. Egy bő fél óra múlva a kenyértészta szépen megkel, és kezdődhet a sütés. 200 °C-on, mindenféle hőlégkeverés nélkül 1 órán keresztül süljön a kenyér. Egy óra múlva vedd ki a formából, és további 10 percet a rácson sütve lesz tökéletes a gluténmentes kenyér!
A sütőből kivéve, rácsra téve hagyd kihűlni, és már fogyasztható is