Borsos tokány

A borsos tokány nagyon laktató étel, és az elkészítése is egyszerű. Ha van szép tarja a hentesnél, abból gyakran készül borsos tokány a konyhámban. Most egyszerűsítve készítem tarjából. Az az igazi, amikor füstölt szalonna és gomba is van benne, melyek ebből a receptből ezúttal kimaradnak, de így is nagyon finom és élvezhető ebédre lehet számítani.

Borsos tokány hozzávalói:

  • 1 kg sertéstarja
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 2 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 50 gr rizsliszt
  • Zsír
  • Bors

Elkészítés:

Tarja szeletelése
A tarja szeletelése

Kezdd a hússal. A friss tarját vágd fel csíkokra, és tedd egy edénybe. Ez már elő lesz készítve, mire szükség lesz rá. Vedd elő a kedvenc öntöttvas fazekadat, és tegyél bele egy-két kanálnyi zsírt. A legjobb a mangalica zsír, de ha nincs, jó a sima sertészsír is. Közepes lángon kezdd el melegíteni. Amíg olvad a zsír, addig vágd fel a hagymát apró kockákra. Mire ez megvan, a zsír is megolvadt, mehet bele a hagyma. Amíg pirul, tisztítsd meg a fokhagymát, és préseld a hagymára. (Én raktam bele egy paprikát is felaprítva, de ez kihagyható). Úgy fél percnyi kevergetés után jöhet a hús. A tarjacsíkokat sűrű kevergetés közben enyhén pirítsd úgy 4-5 percig. Ekkorra a hús egy kicsit megpirult, fűszerezd meg a sóval és a borssal, keverd ismét jól össze, és lassan öntsd bele a fehérbort.

Készül a borsos tokány
Készül a borsos tokány

Ezután már nincs más hátra, mint hagyni a finom borsos tokányt a fazékban lassú tűzön fedő alatt főni. Ez nagyjából egy jó órás folyamat. Addig, hogy a maradék bor ne menjen veszendőbe, találj ki rá valami más felhasználási lehetőséget. Én az elfogyasztását választottam.

A borozgatás közben majdnem el is felejtettem, hogy még hátra van egy művelet, ami a tokányt tokánnyá teszi. A tejfölt keverd össze a rizsliszttel egy kis tálkában, és kevergetés mellett add hozzá a már megfőtt ételhez. Ha jól összekeverted, hagyd, hogy egy kicsit még felforrjon, ami pár percbe telik, és zárd el alatta a gázt. Vagy villanyt.

Borsos tokány tálalása:

Borsos tokány tálalva
Borsos tokány tálalva

Ehhez az ételhez köretnek adhatsz krumplit, rizset, tésztát, amit éppen jónak látsz. Én most főtt krumplival tálalom, de kiváló hozzá a sült-, vagy a törtkrumpli is. Készítettem hozzá még uborka salátát is, de lehet akár kovászos uborkával, vagy bármi más savanyúsággal tálalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.