A hamburgerhús jó minőségű, legalább 18-20 %-os zsírtartalmú darált marhahúsból készül. Ízesítésnek néhány fűszert használok, mint só, bors és koriandermag. A túl sok fűszer elveszi a marhahús igazi ízét. Sózni közvetlenül a sütés előtt szoktam, mert a só szárítja a húst.
Belevalók:
- 1 kg darált marhahús
- 1 fej hagyma reszelve
- 1-2 tojás
- 50 gr rizsliszt
- Őrölt koriander
- Só
- Bors
- Sertészsír a sütéshez
Elkészítés:
A darálthúshoz egy nagy tálban a só kivételével add hozzá az összetevőket. Reszeld bele a hagymát, üsd rá a tojást, szórd rá a rizslisztet, a koriandert és a borsot. A rizslisztet a zsemlemorzsa helyett használom, így lesz gluténmentes. Mehet bele egy kicsit több, vagy kevesebb is, a lényeg, hogy az állaga jó legyen, szép húspogácsákat tudj formázni. Amikor minden összetevő együtt van, kézzel gyúrd át, amíg egyenletesen el nem keverednek a hozzávalók. Ez nem túl sok idő, néhány perc az egész. Ha kész, érdemes betenni a hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek, és ez még abban is segít, hogy ne hulljon szét a sütéskor.
A hamburgerhús sütése:
Vedd elő a legnagyobb öntöttvas serpenyődet, (a hamburgerhús abban az igazi) és melegítsd fel a zsírral. Nem szoktam túl forróra, éppen annyira, hogy a húsok szépen süljenek, ne égjenek meg. Amíg a serpenyő melegszik, vedd ki a húst a hűtőből, és kezdheted formázni a pogácsákat. Igen, közvetlenül a sütés előtt formázd, így jobban egyben marad. Én olyan tenyérnyi nagyságú, kb. 1-1,5 cm vastagra szoktam alakítani, inkább szélesebbre, mert sütésnél valamennyire összehúzódik. A felülete enyhén homorú legyen, mert az meg felpúposodik.
Amikor már jó meleg a serpenyő, mehet bele a hamburgerhús! Ahogy belekerül, sózd meg a felső felét, majd fordításnál a másik felét is. Körülbelül 8-8 percet sütöm oldalanként, és közben háromszor fordítom meg. Így mindkét oldala szépen átsül. Miután megsült, lehet pár percet pihentetni, és már készülhet is a finom hamburger!