A tört krumplitól csak a főtt krumpli egyszerűbb. Bár nekem annak idején még azt is sikerült elrontanom, azért közzéteszem a tört krumpli receptjét is, hátha valaki hasznát veszi.
Belevalók:
- 1 kg krumpli
- 100 gr vaj
- 1 kávéskanál só
- víz
Elkészítés:
Egy fazekat engedj fel hideg vízzel. Hámozd meg a krumplit, és tedd a fazékba. A krumplit tedd a fazékba, ne a héját. Amikor kész vagy a hámozással, dobd ki, vagy használd fel a krumpli héját. Vágd kis darabokra a krumplit. Nem baj, ha nem egyenletes, úgyis össze lesz törve.
Az aprítás után öblítsd át a krumplit, és addig engedd fel hideg vízzel, hogy kb. 1 cm-re ellepje a víz a krumplit. Tedd a tűzhelyre, tegyél bele sót, és főzd, amíg kész nem lesz. Ja. De hány percig kell a krumplit főzni? Jön a kérdés. Legalábbis nekem jött annak idején. A bejegyzés végére leírom, körülbelül meddig kell a krumplit főzni.
A krumpli megfőtt, öntsd le róla forró a vizet. Tedd bele a vajat, és krumplitörővel (ha nincs, villával, én is sokat csináltam azzal) törd pépessé a krumplit. Amikor az egész egy masszát alkot, akkor már lehet is a tányérra szedni, és tálalni.
A krumpli főzési ideje nálam: (Az idő a forrástól számítandó)
- Egyszerű főtt krumpli: 10 perc
- Tört krumpli: 15 perc
- Egészben főtt krumpli: 20 perc
Lehetnek kisebb eltérések a krumpli méretétől és fajtájától függően, de ezek az adatok többnyire jól működnek. Néha belefutok, hogy nem fő meg rendesen, az elmúlt két évben egyszer volt ilyen, de összességében elegendő ennyi idő a főtt krumplinak.